Meduses

1.- Que son?
  Les meduses, dites popularment grumers, vòrems, vorms o móques o barjaules són cnidaris de vida lliure. Les meduses no poden controlar gaire el seu moviment i normalment depenen de les corrents marines o, en alguns casos, de les corrents d'aire. No tenen cervell, però sí una xarxa nerviosa a la part més exterior del seu cos. 


2.- Com es reprodueixen?  
Les meduses es reprodueien quan de l'ou s'allibera una larva planctònica anomenada plánula, en forma de pera i completament ciliada que, quan troba un substrat apropiat, es fixa i es transforma en un pòlip asexual; els pòlips produeixen meduses sexuades que tanquen el cicle.


3.- Què mengen?
  Les meduses s'alimenten de plàncton i petits peixos, provocant que el pes d'una medusa sigui del 95% d'aigua.


4.- Qui se’ls menja?
Les tortugas babauas són un exemple de depredadores de meduses.

  
5.- Per què piquen?
Com Les meduses són Cnidaris, nom que prové del mot grec cnida,que vol dir ortiga. Aixi doncs les meduses són les "ortigues del mar". Òbviament ortigues i meduses son dos organismes molt diferents, però que tenen en comú la seva capacitat urticant.(Capacitat de picar)
6.- Què fer després d’una picada? 
Alguns consells pre fer despres d'una picada són:
- No fregar la zona afectada ni amb sorra ni amb la tovallola.
- No netejar la zona de la picada amb aigua dolça, usar sempre aigua salada.
- Aplicar fred sobre la zona afectada durant 1 quart d'hora usant una bossa de plàstic que contingui gel.
- Mai aplicar gel directament llevat que sigui d'aigua marina. Si el dolor persisteix convé aplicar de nou la bossa de gel durant una altra quart d'hora.
- Extreure qualsevol resta de tentacle que romangui adherit a la pell, usant guants.
7.-Per què han augmentat tant?
Com el Mediterrani ha incrementat la seva temperatura i les seves aigües ja ronden, en segons quines localitzacions, els 30 graus centígrads. En el litoral català, les temperatures han pujat vuit graus en només un mes i això té conseqüències nefastes pel clima. Alguns científics veuen en aquest augment la causa, per exemple, de la plaga de meduses que afecta les nostres costes.





No hay comentarios:

Publicar un comentario